Knyter ihop säcken för 2011 och önskar Gott Nytt SyÅr 2012

Ja, med det här inlägget på 2011 års sista dag dokumenterar jag nu de sista plaggen sydda 2011. Jag inser att jag inte orkar slutföra något mer nu, även om jag har idéer i huvudet, önskemål från barnen och projekt som borde dras igång typ NU. Men imorgon, på 2012 års första dag, då skall jag skapa några plagg till 4½-åringen. Annars kommer jag nog ha en sur son eftersom mamma faktiskt LOVAT. Viktigast är nog att ta itu med tröjan i det utlovade smurftyget tror jag ;-). Nåväl, här kommer då ett antal plagg som även dessa påbörjades och färdigställdes helgen innan lucia, då yngsta sonen föddes.

Och här rockar jag loss med rena rama pyjamaspartyt. Grabbarna är inte mycket för att använda pyjamaser trots att vi har ganska svalt i huset vintertid. Ja, ingen i familjen är pyjamasnisse (fast jag kränger på minstingen något extra nu i vintertid även till natten) så det är ju inte så konstigt. Men mamman tänkte att det kunde vara bra med i alla fall en pyjamas var och där fick faktiskt bara 8½- och 4½-åringen välja tyger. 6-åringen fick helt enkelt hålla till godo med en pyjamas som redan var påbörjad.

Äldsta sonen valde således ett tyg som redan fanns framme: tyget som inhandlats från facebook med dumprar och andra byggplatsfordon. Då det visade sig att det inte skulle räcka till en hel pyjamas i stl 134, så fick tröjans baksida bli i en grön jersey som passade kanon till de gröna detaljerna i "huvudtyget". Jag lade alltså ner så pass mycket energi på pyjamasen att jag delade ärmarna på hälften och lade till en snygg avig trippelsöm i skarven (se lilla bilden). Resultatet blev ganska coolt tycker jag. All sömnad gick bra, så när som lite småstrul med CoverPron. Då framför allt vid sömnaden utav byxorna. Det är alltid lite svårare att få det bra i linningen till exempel, när resåren sys ned och likaså i grensömmen. Men det löste sig det också.


Tyg: Stora coola maskiner på blå botten köp från facebook, grön jersey i bomull/lycra från JNYdesign och svart muddväv från Stoff & Stil. Vanliga mönstret till tröjor och ett tightare mönster till pyjamasbyxan i stl 134.


En schysst CoverPro detalj på ärmen som jag är riktigt nöjd med.

6-åringens pyjamas är i själva verket ett projekt som legat i verklig långbänk. Den klipptes till till äldsta sonen för bra länge sedan, men intresset att slutföra den avtog då barnens intresse för pyjamaser avtog. Så den här funnits där som ett ufo och ett litet dåligt samvete. Desto skönare att dra iland projektet till något användbart till sist. Av ren och skär lathet behöll jag grön tråd i CoverPron till detaljsömnaden. Inget jag är missnöjd med även om tanken från början var svart tråd. Men det gröna lättar upp lite och jag tror svart hade blivit lite för dystert. Lite längre muddar krävdes i ärmsluten eftersom tyget tydligen inte hade räckt till hellånga ärmar. Men det funkar ju det också. Samma lika gällande sömnaden här som byxorna ovan: lite småtrassel med trippelsömmen när det är resår som skall sträckas ut med i spelet och över grensömmen.


Tyg: "äldre" upplaga utav Kameleont designs fordonstyg, svart muddväv från Stoff & Stil. Pyjamas i stl 122.

4½-åringen letade länge ibland mammas tyger innan han valde vilket som skulle bli pyjamas. Först ville han ha ett tyg med smurfarna, men det snålar mamma lite med så till slut valde han detta, lite otippade tyg. Det har legat ett tag i gömmorna och tanken har hela tiden främst varit något till mig själv. Det finns ganska mycket kvar av det så hoppet är inte ute gällande ett sådant projekt ännu. Det är väldigt mjukt och behagligt så jag tror det är kanonskönt till en pyjamas. Och det är nog han som använt sin pyjamas mest så det talar väl lite för sig själv kanske ;-)


Tyg: Kameleont design, ett tyg med många roliga detaljer i och man hittar bara mer och mer spännande ju mer man tittar. Svart muddtyg från Stoff & Stil. Pyjamas i stl 110.

Och ja, med det här inlägget vinkar jag hej då till 2011 och välkomnar ett nytt spännande år. 2012 blir ett år med en växande bebis och mer klädsömnad, fast mycket troligt i ett lägre tempo. Det har blivit en hel del plagg skapade även detta år, hur många vet jag inte riktigt, men det går ganska lätt att räkna fram om man vill eftersom jag har allt dokumenterat. Får jag tid och ork över så återkommer jag med det längre fram. På drygt 4 år har jag skapat över 1600 alster och allra mest handlar det ju om barnkläder. Det mesta till familjen, men även en del som sålts på marknader för att "prova på" lite. Jag hoppas som tidigare nämnt att kunna komma ut på marknader igen, för det är väldigt roligt. Men det kommer bara bli om ork, tid och sömnadsglädje finns i tillräckligt stort mått. Så från mig till er alla som följer Älsklingsfrö på ett eller annat vis:

Ett riktigt Gott Nytt År 2012!

Storhetsvansinne årets sista dag?!

Jag brukar inte blogga fler än ett inlägg åt gången på samma dag. Jag gillar inte det, utan fördelar hellre inläggen så jämnt det bara går över årets dagar. Men nu vill jag rensa bildmappen från obloggade alster som sytts 2011 innan året är slut så nu får det bli dubbelbloggat. Så idag får ni helt enkelt två inlägg och det här får ses som del 1. Och ni har hört det förr ;-) men även dessa plagg är så klart sydda helgen innan lucia då våran minsting fortfarande fanns kvar i min mage. Sedan dess har jag liksom varken haft tid eller ork till att sy något mer. Och jag har ingen aning om hur mycket jag kommer hinna med under 2012. Jag hyser en liten förhoppning om att faktiskt komma ut på några marknader under den andra halvan utav kommande år. Men jag låter det vara en öppen historia för den här gången kommer jag lägga allt mitt fokus på att må väl själv och att min familj skall leva i harmoni så långt det tillåter. Och att verkligen, verkligen njuta av vårat nytillskott.

Nå till plaggen då, eller snarare plagget och några acessoarer i form av tre scarves. Tröjan är återigen då ett önskemål från 6-åringen som behöver storleken större kläder i sin garderob, nu känns den i alla fall välfylld på tröjfronten. Tyget känner ni igen från tidigare då det här är en sådan tröja som alla killarna vill ha i sin garderob. Men de kommer inte få samma färger på kantbanden. Lika, men ändå olika. Scarvsen är sådana som blivit tillklippta utav resttyger i samband med att annat klippts till till minstingen. Onesize, och i ärlighetens namn lite i största laget för lillplutten just nu, kan tänka mig att de funkar bättre från halvåret och framåt. För att hålla det fåtal kräkor som kommer ur honom borta borde jag nog göra en lite mindre variant, men jag ids nog inte. Kan inte minnas att något strulade vid själva sömnaden utav plaggen, så jag utgår från att allt gick smärtfritt ;-).


Tyg: danskt tyg från någon barnklädesdesigner köpt genom Jofotex. Lite tuffare och omtyckt av pojkarna. Valde muddavslut i muddväv från JNYdesign och en matchande schysst fållning med CoverPron nedtill. Storlek 122.


Tyg: Vilda djur med grön resp blå bas från JNYdesign samt gul velour från densamma. Fårtyg från Jofotex (original) samt verktygstyg från Znok design. Onesize.

När sonen själv får välja - vågade ränder!

Ett längre bloggstopp igen, som faktiskt inte beror på julen, men ja, delvis på lillebrors ankomst så klart. Men allra, allra mest på att jag legat däckad varannan till var tredje dag med mellan 39.5 och strax över 40 graders feber. Kan lugnt påstå att jag inte kännt mig speciellt kaxig. I tisdags blev det droppen med en ny febertopp så jag ringde sjukhuset/BB. Fick diagnosen bröstinfektion och antibiotika utskrivet. Proverna som togs visade på tydliga infektionstecken och nu när jag snart intagit antibiotika i två dygn så känner jag mig riktigt bra faktiskt. Skall in på ett återbesök i morgon.

Så kläderna som kommer här är alltså fortfarande sådant som är skapat helgen innan sonen föddes. Vågade rändertyget från JNYdesign har funnits i mina gömmor länge, länge. Jag älskar de klara färgerna. Och det gör även barnen. Först slet 6-åringen fram jerseytyget och sedan började han prata om byxor i samma tyg. Då berättade jag att det fanns samma tyg fast i velour också och då var ju tygvalet givet. Kanske kan bli lite i mesta laget att ha tillsammans, men han ville ha det så och då får han det så. Pyjamasvarning eller inte, det sitter i betraktarens öga skulle jag tro. Och ja, plaggen är verkligen sydda för att matcha varandra.


Tyg: JNYdesigns "vågade ränder" och matchande grön mudd från densamma. Eget mönster på tröja och byxa i stl 122.

Sömnaden är inte så mycket att orda om. Det är ju enkla basplagg det handlar om och sömnaden går numera på "rutin" för dessa. Det som är så härligt med de här tygerna är att kläderna kan bli så himla olika i uttryck beroende på vilken mudd/trådfärg man väljer att komplettera plaggen med. Jag har använt grönt tidigare och det är nog en favorit hos mig trots allt. Är dessutom riktigt nöjd med mönsterpassningen utav tyget ;-) även om det inte var prioritet ett att få till så gjorde jag i alla fall en liten ansträngning på det planet också.


Tröja stl 122, mönster med vanlig ärm.


Muddbyxa med lång användningstid tack vare de utvikbara muddarna. Tyvärr slits oftast byxtyget ut innan de är urvuxna på längden ;-)